Primátor Popradu Danko chce do Popradu Tour de France

28.07.2005 Poprad

Poprad 28. júla (TASR) - Profesionálneho majstra sveta v cestnej cyklistike Maurizia Fondriesta z Talianska prijal vo štvrtok pred sobotňajším štartom medzin...
Poprad 28. júla (TASR) - Profesionálneho majstra sveta v cestnej cyklistike Maurizia Fondriesta z Talianska prijal vo štvrtok pred sobotňajším štartom medzinárodného cyklomaratónu Okolo Vysokých Tatier, primátor Popradu Anton Danko. Fondriest si chce trať otvorených majstrovstiev strednej Európy osobne vyskúšať. Štartovať bude s číslom jeden.

Priznal sa, že do Vysokých Tatier prišiel prvýkrát. Pohľad na kalamitou zasiahnuté územie ho prekvapil. Je rád, že dôsledky novembrovej ničivej víchrice videl na vlastné oči a svoju účasť na cyklomaratóne vníma ako príspevok k obnove a oživeniu Tatier. Zdôraznil, že na trať sa postaví, určite však nie s úmyslom vyhrať. Profesionálnu kariéru Fondriest skončil v roku 1998.
Primátor Popradu Anton Danko dnes informoval aj o zámere \"dotiahnuť\" pod Tatry preteky Tour de France, ktoré sú po olympiáde druhým najsledovanejším športovým podujatím. Etapa v Poprade by bola prínosom pre cestovný ruch, pre zviditeľnenie Slovenska a regiónu Vysokých Tatier vo svete. Stála by oveľa menej peňazí než olympiáda, o ktorú Poprad v minulosti usiloval. \"Myslím, že stojí za to zabojovať a urobíme všetko preto, aby sme do piatich rokov uspeli. Máme pekné cesty, členitý terén a čo je dôležité, máme aj letisko, \" konštatoval primátor.
Myšlienka sa pozdávala aj Fondriestovi, ktorý pripomenul, že realizácia si vyžaduje veľa úsilia, keďže záujem o etapu slávnych pretekov je veľký.
Riaditeľ cyklomaratónu Okolo Vysokých Tatier František Pitko označil druhý ročník podujatia za obzvlášť významný v histórii slovenskej cyklistiky, keďže na štart sa po prvýkrát postaví profesionálny majster sveta. Pre TASR spresnil že oproti vlaňajšku bude trať o 11 km dlhšia, čo súvisí s rekonštrukciou úseku Habovka - Oravica. Doplnil, že do stredy sa prihlásilo asi 400 cyklistov, čo organizátorom skomplikovalo situáciu. \"Museli sme presunúť štart z hlavnej cesty v Starom Smokovci za hotel Grand\".
 

Vyberte región

mark